Допомога при народжені дитини

Вересень 12, 2018 | Народний репортер | Переглядів: 935 | Коментарі: 0

Право на отримання соціальної допомоги в зв’язку з народженням дітей гарантоване державою з метою створення належних умов для повноцінного утримання і виховання малечі та надається одному з батьків або опікуну, разом з яким постійно проживає малюк

Про основні аспекти реалізації такого права в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» роз’яснюють фахівці Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Процедура призначення та виплата допомоги при народженні дитини здійснюється органом соціального захисту населення за місцем проживання батьків. Документи, необхідні для призначення соціальної допомоги, подаються особисто, не пізніше 12 місяців з дня народження дитини.

Матеріальна допомога при народженні малюка в 2018 році надається його батькам на підставі свідоцтва про народження, а опікунам – на підставі рішення про встановлення опіки. Окрім того, для отримання грошових виплат на дитину в до Управління соціального захисту населення необхідно надати:

- заяву одного з батьків (опікуна);
- документ, що засвідчує особу;
- ідентифікаційний код
;

Допомога, призначена державою, вважається власністю дитини і право на її отримання не залежить від фінансового стану батьків, їхнього роду діяльності або трудового стажу і однаково виплачується студентам, безробітним, державним службовцям та підприємцям. 

З 1 липня 2014 року сума виплат при народженні малюка не залежить від кількості народжених в родині дітей. Законом України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» встановлено єдиний розмір фінансового забезпечення по народженню, який становить 41 280 гривень. Грошові виплати здійснюються одноразово в сумі 10 320 гривень, решта коштів виплачується рівними частинами (860 грн/місяць) протягом 36 місяців.

З 1 вересня 2018 року всі новонароджені діти отримують від держави додаткову допомогу до грошових виплат по народженню дитини – «пакунок малюка». До складу бебі-боксу входить набір базових речей, необхідних для догляду за немовлям в перші тижні його життя: товари для годування, навчальна література для батьків, косметика з догляду за малюком, гігієнічні засоби, текстильна продукція.
Для отримання «пакету новонародженого» майбутня матуся повинна своєчасно стати на облік до жіночої консультації та сумлінно відвідувати прийоми у лікаря. Видають бебі-бокси в пологових будинках України вже після народження дитини.

Окрім умов призначення допомоги при народженні дитини, також визначено підстави припинення такої допомоги:
позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;
відмови отримувача допомоги від виховання дитини;
нецільове використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;
відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;
тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;
припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень; перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;
усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування; смерті дитини чи смерті отримувача допомоги.

Нагадаємо, що безкоштовні консультації з правових питань, роз'яснення законодавства (для всіх без винятку категорій громадян), а також безоплатні послуги захисту та представництва в суді (для незахищених категорій громадян) можна отримати звернувшись до Кропивницького місцевого центру з надання БВПД за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53. Тел.: 095 876 62 33, (0522) 32-08-24. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool