Дачний сезон починається з насіння

Березень 12, 2019 | Народний репортер | Переглядів: 853 | Коментарі: 0

Навесні розпочинається сезон масової реалізації насіння овочевих та баштанних культур, кормових коренеплодів, квітів. Однак під час вибору варто пам’ятати, що на ринку чимало неякісного насіння.

Придбавши такий посівний матеріал, господарі ризикують не тільки майбутнім урожаєм і красою клумб, а й здоров’ям свого саду та городу. Адже з неякісним насінням у грунт можуть потрапити різні хвороби рослин, позбутися яких буде непросто.

Щоб ваш час, сили та гроші не були витрачені даремно, будьте пильними:

- не купуйте насіння невідомих виробників, обирайте фірму, що дорожить своєю репутацією;
- відмовтеся від придбання насіння на стихійних ринках, робіть це тільки в спеціалізованих магазинах.

Як же зорієнтуватися серед різноманітності яскравих упаковок, на що саме необхідно звернути увагу?
Насамперед пакет з насінням, яке ви маєте намір придбати, повинен бути з міцного якісного паперу з охайною склейкою та чітким текстом. Пам’ятайте, що якість насіння не залежить від яскравості картинки чи вишуканості назви на упаковці.
Насторожити має відсутність на пакеті інформації про назву країни-виробника насіння, а також фірму, підприємця тощо; назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння; культуру, сорт (гібрид); масу, г або кількість насінин в пакеті, шт.; номер насіннєвої партії; рік урожаю; схожість; документ на насіння (назва, №); коротку інформацію про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).

Також слід пересвідчитися у наявності в продавця супровідних документів, що засвідчують сортові та посівні якості партій насіння, - довідок про сортові та посівні якості насіння (додаток И) відповідно до ДСТУ 6006:2008. Супровідні документи повинні зберігатися за місцем здійснення торгівлі та надаватися споживачеві на його вимогу.

Рекомендуємо зберігати квитанцію (фіскальний чек) на придбане насіння та упаковки з-під використаного насіння (важливо при розкритті упаковки не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії). Маючи їх, можна пред’явити претензії до продавця в разі придбання неякісного насіння.
У разі виникнення запитань щодо порушеної теми звертайтеся за консультацією до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за телефоном (0522) 32-12-30. Ми знаходимося за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 113.

Інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool