Чи можна повернути ліки в аптеку?

Січень 24, 2019 | Народний репортер | Переглядів: 888 | Коментарі: 0

З 01.01.2019 набрав чинності Закон України від 23.11.2018 № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів». 

Повідомляючи цю новину, засоби масової інформації зробили акцент на змінах, які вносить вказаний закон, щодо можливості споживачів повертати в аптеки придбані там лікарські засоби та вироби медичного призначення.

Ця звістка відразу викликала пожвавлення серед споживачів, адже багато років вони керувалися Переліком товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 № 172, згідно з яким, зокрема, лікарські препарати та засоби, предмети сангігієни не підлягають обміну (поверненню).

Що ж насправді передбачають зміни до Закону України «Про захист прав споживачів» у питанні повернення товарів до аптек?
Фактично норма, внесена до Закону України «Про захист прав споживачів», при поверненні товарів істотно нічого не змінює. Вона стосується лише документів, на основі яких передбачено повернення товару неналежної якості для лікарських засобів та виробів медичного призначення, та є уточнювальною. Відповідно до Закону України від 23.11.2018 № 2628-VIII друге речення абзацу першого частини 11 статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів» викладено в такій редакції: «Вимоги споживача щодо лікарських засобів та виробів медичного призначення розглядаються після пред’явлення споживачем розрахункового документа, передбаченого Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а щодо технічно складних побутових товарів - після пред’явлення розрахункового документа, передбаченого Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», та технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу».

Підтвердженням якості лікарського засобу є такі документи: сертифікат якості виробника, висновок щодо якості ввезеного лікарського засобу, висновок вхідного контролю. Для того, щоб повернути неякісний лікарський засіб до аптеки, споживач має надати не лише фіскальний чек, отриманий ним під час купівлі саме цього товару в аптеці, а й доказ того, що лікарський засіб неякісний, тобто не відповідає вимогам, встановленим виробником. Таким доказом є експертний висновок про неналежну якість товару.
Органом у сфері контролю якості лікарських засобів є Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба). Саме ця служба має право встановлювати заборону на обіг лікарських засобів на підставі висновків щодо якості, наданих лабораторіями з контролю якості лікарських засобів та медичної продукції Держлікслужби. Служба має територіальні органи, до яких відноситься Державна служба з лікарських засобів у Кіровоградській області, яка знаходиться за адресою: вул. Районна, 1, м. Кропивницький, 25014.

Щоб убезпечити себе від придбання в аптеці товарів неналежної якості, варто попередньо поцікавитися на сайті Держлікслужби, чи вони не заборонені. Якщо ні, споживач має перевірити, чи встановлювала служба заборону на придбану ним серію товару. Якщо ні, але у разі сумнівів щодо якості придбаного товару споживач може звернутися до відповідальних осіб з питань якості лікарських засобів Держлікслужби відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян». Крім того, споживач може надати рекламацію/повідомлення стосовно якості/підозри щодо фальсифікації лікарського засобу.

Для цього необхідно заповнити електронну форму, розміщену на сайті служби, у якій зазначити назву лікарського засобу, форму випуску, дозування, номер серії, виробника, дату та місце придбання (вказати назву та адресу місцезнаходження аптеки), а також зазначити тип невідповідності та описати її. Слід вказати власні дані - прізвище, ім’я, по батькові, контактний телефон, адресу проживання та листування.

Після надання такої рекламації служба перевірить якість лікарського засобу й у разі виявлення невідповідності введе заборону на його обіг. Лише тоді у споживача з’являться підстави повернути товар продавцю і право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний.

Для лікарських засобів та виробів медичного призначення належної якості, відпущених з аптек та їх структурних підрозділів, діє пункт 16 Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів наказу Міністерства охорони здоров’я від 19.07.2005 № 360, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.07.2005 за № 783/11063, яким передбачено, що ці товари поверненню не підлягають.

Інформує прес-служба ГУ Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool