11 квітня - Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів

Квітень 11, 2018 | Народний репортер | Переглядів: 1024 | Коментарі: 0

Щороку 11 квітня світ відзначає Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. Саме у цей день 1945 року в’язні концентраційного табору Бухенвальд підняли повстання проти нацистів та вибороли свою свободу.

На території гітлерівської Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За роки Другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік, з яких понад 11 мільйонів чоловік було знищено. На території України діяли 180 концтаборів, де було страчено 1366 тисяч військовополонених. «Фабрики смерті» діяли у Києві, Львові, Дніпропетровську, Харкові, Кіровограді та інших місцях України.

Особливо важкими умовами утримання відзначалися нацистські концтабори, розташовані на території Кіровоградської області. Вони стали ланками єдиної системи, в основі якої був сконструйований безупинний конвеєр смерті. У Кіровограді, Олександрії, Аджамці, Добровеличківці, Липняжці, Новгородці, Павлиші, хуторі Самусівка та на станції Адабаш були створені шталагі – табори для військовополонених. Ув’язнених там тримали в нелюдських умовах, за непокору або спробу втечі піддавали тортурам або страчували. За період окупації жертвами нацистського терору на Кіровоградщині стали понад 54 тисячі військовополонених.

Віддамо данину пам’яті жертвам нацизму, які загинули в концтаборах та висловимо повагу старшому поколінню, на долю якого у роки Другої світової війни випали неймовірні муки і страждання.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool