Обираємо якісні яйця: корисні підказки

Квітень 28, 2021 | Домашній кухар | Переглядів: 1586 | Коментарі: 0

Про що розповість колір шкаралупи

Багато хто звик думати, що яйця в коричневій шкаралупі набагато кращі (поживніші й корисніші), ніж у білій. Це омана. Колір шкаралупи лише говорить про «масть» курочки, яка знесла яйце. Коричневі кури несуть такого ж відтінку яйця, а птиці з білим пір'ям - білосніжні. Тому колір шкаралупи не визначає поживність яйця, це залежить від того, чим годували птицю.

Зберігають яйця за температури від плюс 20ºС до 0ºС. Якщо столові яйця зберігають від 0ºС до плюс 5 С, строк їхнього зберігання може бути подовжений до 33 днів. Тож, за умови дотримання необхідних умов зберігання цей продукт своїх смакових та поживних властивостей протягом двох-трьох тижнів не втратить.

Залежно від маси, яйця поділяють на 5 категорій:
відбірні — маса одного яйця 73 г і більше;
вища — від 63 до 72,9 г;
перша — від 53 до 62,9 г;
друга — від 45 до 52,9 г;
дрібні — 35 до 44,9 г ( не стосується дієтичних яєць).

Зазвичай, на яйця наносять позначку, перша літера якої означає дієтичне або столове (Д або С), а друга — приналежність до певної категорії: відбірні — «В», вища — 0, перша — «1», друга — «2»; дрібні — «М». Зазначають назву господарства, а для дієтичних яєць — дату знесення.

Твердження, що чим більше яйце, тим воно краще, не зовсім вірне. Купувати яйця краще другої категорії — від молодих курочок — у них міститься більше корисних речовин.

Переконатися в свіжості покупки можна опустивши яйця в миску з водою. Свіжі яйця залишаться лежати на дні, спливуть на поверхню тільки несвіжі, непридатні до вживання. Також спробуйте взяти яйце в руку і потрясіть його - у свіжого «внутрішність» не ворухнеться, у старого буде переливатися усередині, ви легко це відчуєте. 

Детальніше


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool