У Кіровограді, з нагоди 25-ї річниці виведення з Афганістану 668-го окремого загону спецпризначення відбулися урочисті пам’ятні заходи (ФОТО)

Лютий 10, 2014 | Стрічка | Переглядів: 1163 | Коментарі: 0

У Кіровограді, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та з нагоди 25-ї річниці виведення з Афганістану 668-го окремого загону спецпризначення, відбулися урочисті пам’ятні заходи.

Традиційно, на своєрідну зустріч опаленого афганською війною покоління, у розташування підрозділів окремого полку спеціального призначення завітали понад п’ятдесят воїнів-інтернаціоналістів, більшість яких є однополчанами, керівний склад та військовослужбовці місцевого гарнізону, представники громадських організацій, мешканці обласного центру.
Учасники заходу взяли участь у мітингу, поклали квіти до підніжжя пам’ятника полеглим в Афганістані воїнам, вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання. Повз пам’ятника пройшли урочистим маршем військовослужбовці окремого полку спеціального призначення, віддаючи шану ратним подвигам полеглих і живих.
Продовжилися заходи відвідуванням ветеранами афганської війни кімнати бойової слави окремого полку спецпризначення, головна експозиція якої присвячена бойовим діям воїнів-спецназівців 668-го загону у Афганістані.
У кімнаті бойової слави своїми спогадами про участь у афганських подіях з військовослужбовцями та молоддю поділились кавалери орденів Червоного Прапору та Червоної Зірки підполковник запасу Юрій Коваленко та майор запасу Сергій Полозов та інші ветерани тієї війни.
Учасники зустрічі розповіли не лише про бойові дії на території інших держав, а й про власне розуміння таких понять, як обов’язок перед Батьківщиною, бойове побратимство, подвиг і героїзм, а також про те, як війна вплинула на їх подальшу долю.
У свою чергу заступник командира окремого полку спецпризначення по роботі з особовим складом підполковник Сергій Сєнчев розповів про історію створення експозиції кімнати бойової слави полку, роботу щодо військово-патріотичного виховання молоді. У цьому контексті варто зазначити, що протягом 2013 року понад трьох тисяч школярів та студентів навчальних закладів Кіровоградщини ознайомилися з цікавою експозицією кімнати бойової слави військової частини.
Завершилися заходи фотографуванням на згадку.
Музичний супровід зустрічі бойових побратимів забезпечували військові музиканти під керівництвом капітана Сергія Францискевича.

Довідково:
П'ятнадцятого лютого виконується 25 років від дня виведення обмеженого континенту радянських військ з Афганістану, що поклало край більш ніж дев'ятирічній війні, через яку пройшли понад 160 тисяч громадян України.
Шостого лютого 1989 року радянсько-афганський кордон у напрямку СРСР перетнув 668-й окремий загін спеціального призначення, сформований 1984 року на базі дев'ятої окремої бригади спеціального призначення Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил СРСР. Воїни-спецназівці 668-го окремого загону спеціального призначення з гідністю та військовою доблестю виконували бойові завдання в Афганістані.
У липні – серпні 1984 року загін сформували й підготували до бойових дій у навчальному центрі в селищі Федорівці Кіровоградського району. У вересні двома залізничними ешелонами підрозділ доправили в місто Термез Узбецької РСР, де забезпечили новою бойовою технікою, боєприпасами, продовольством. Після перевірки його боєготовності вищим військовим керівництвом о четвертій годині ранку 20 вересня загін перетнув кордон з Афганістаном.
Із 20 вересня 1984 року до шостого лютого 1989 року 668-й загін особливого призначення виконував бойові завдання з перехоплення і знищення караванів зі зброєю, боєприпасами й наркотиками, знищення банд та складів банд-формувань. Окрім цього, він охороняв гарнізон та мирних мешканців від нападу душманів.
За час перебування в Афганістані загинуло 54 військовослужбовці зі складу загону, більше шестисот нагороджено орденами й медалями. А старшому водію бронетранспортеру сержанту Юрію Миролюбову за мужність і героїзм було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.
Навесні 1989 року в центрі Кіровограда, на площі імені Кірова, загін спеціального призначення зустрічав командувач Червонопрапорного Київського військового округу, колишній командувач 40-ї армії , Герой Радянського Союзу генерал-лейтенант Борис Громов.

 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool