Сергій Яременко: Переведення газових котелень на альтернативні види палива є стратегічним завданням сьогодення

Січень 24, 2012 | Стрічка | Переглядів: 1368 | Коментарі: 0

Заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Яременко під час сьогоднішньої прес-конференції торкнувся питання перспектив використання альтернативних видів палива та запровадження енергозберігаючих технологій у житлово-комунальному господарстві області.

Насамперед, Сергій Яременко торкнувся «газового питання», зазначивши, що ситуація, яка виникла у вітчизняній економіці, у зв’язку із непомірною ціною на «блакитне паливо», яке Україна закуповує у Росії, примушує Уряд переглянути шляхи та джерела забезпечення вітчизняної економіки альтернативними російському газу енергоресурсами.

Як зазначив Сергій Яременко, ціна за російський газ у 476 доларів за 1 тисячу кубометрів є несправедливою та непідйомною для нашої держави, адже для сусідніх європейських країн цей енергоносій експортується за ціною вдвічі меншою – від 250 до 280 доларів.
– Перехід на альтернативні види палива, комплексне запровадження енергоефективних технологій та заходів з енергозбереження на сьогодні є стратегічним питанням. Саме на цьому наголошував Президент України Віктор Янукович під час останнього засідання Уряду, присвяченого вирішенню «газового питання», – зазначив заступник голови ОДА.
– Наша область має достатньо ресурсів для того, щоб поступово перейти від споживання імпортного газу на значно дешевші вітчизняні енергоносії. Ми у достатньому обсязі забезпечені електроенергією, в області зосереджено найбільші поклади бурого вугілля, якого за оцінками науковців має вистачити на 300 років. Як аграрний регіон, ми маємо достатню кількість сировини, необхідної для виробництва паливних пілетів з відходів сільгоспвиробництва та деревообробки, – відзначив заступник голови ОДА.
Сергій Яременко зазначив: Ми вже працюємо над тим, щоб забезпечити перехід газових котелень, які у сільській місцевості опалюють об’єкти соціальної сфери, школи, дитячі садочки, лікарні – на пілети. Вже до 2015 року ми плануємо на 100 відсотків перевести опалення об’єктів соціальної сфери у районах області на альтернативні види палива. Це, у свою чергу, дозволить суттєво здешевити вартість тепла та зекономити бюджетні кошти.
Також Сергій Яременко наголосив на необхідності продовжити роботу у напрямку модернізації газових котелень, які опалюють міста обласного значення. У зв’язку з тим, що повністю відмовитися від використання «блакитного палива» у великих містах неможливо, постає питання про їх модернізацію.
Сергій Яременко навів приклад Олександрії та Долинської, де було збудовано та введено в експлуатацію сучасні газові котельні, завдяки яким вдалося у 3-4 рази зменшити споживання газу та суттєво збільшити коефіцієнт корисної дії від використання енергоресурсу.
Одним з найбільш перспективних напрямків, на переконання Сергія Яременка, є поступове переобладнання та переведення газових котелень ТЕЦ на водно-вугільну суміш, яка у порівнянні зі звичайним вугіллям є екологічно безпечним видом палива. Використання такого палива дозволить у тричі зменшити споживання імпортного газу для опалення житлових будинків та об’єктів соціальної сфери. Значний досвід із використання цього виду палива вже мають Японія, Китай, країни Євросоюзу. Необхідно також продовжувати заміну застарілих та зношених комунікацій, теплотрас, проводити утеплення житлових приміщень та об’єктів соціальної сфери, що також дозволить суттєво зменшити технологічні втрати тепла та зекономить бюджетні кошти.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool