У Кіровограді чимала кількість приміщень – радіоактивні

Березень 20, 2009 | Стрічка | Переглядів: 2101 | Коментарі: 0

Як повідомляє  «FotoInform», про це повідомив депутат облради, керівник Кіровоградського обласного секретаріату Єдиного Центру Олександр Беззубов. Він повідомив, що на своєму  засіданні обласна рада прийняла Комплексну програму захисту населення регіону від впливу іонізуючого випромінювання на 2009-2013 роки. „Прийняття програми – дуже важливий крок, який наблизив Кіровоградщину до того, щоб врешті-решт їй надали статус зони спостереження”, – зазначив Беззубов. Депутат додав, що та інформація, яку донесли до депутатського корпусу, хоч і неповна, проте все-одно змушує більш реально подивитися на речі. „Сьогодні треба цілком усвідомити, на якій „пороховій бочці” ми живемо. Наприклад, згідно з узагальнюючими даними досліджень, що проводилися в області на тему радіологічного опромінення, в окремих населених пунктах перевищення активності радону-222 сягає у 50% будівель, у тому числі по Кіровограду. В обласному центрі це – приміщення педагогічного університету, будівельного технікуму, медколеджу, ряду бібліотек, дитсадків та медзакладів. Щодо онкології, то за останні роки кількість захворювань зросла на 14%”, – розповів Беззубов. Він уточнив, що під час реалізації цієї програми за рахунок коштів обласного бюджету відбуватимуться додаткові дослідження населених пунктів регіону. „Наскільки мені відомо, спеціалісти досліджуватимуть рівень забруднення території, рівень її ураження, а також шкоду, яку завдає радон громадянам. Усі зафіксовані дані, усі результати таких досліджень будуть в подальшому враховуватися у програмі. Проте вже зараз відомо, що першочерговим завданням буде утилізація відходів та залишків добування уранових руд”. – пояснив депутат. Довідка: Радон-222 – це газ, який утворюється під час радіоактивного розпаду природних радіонуклідів уранового ряду. Розпадаючись, радон-222 утворює коротко існуючі дочірні продукти розпаду – полоній, свинець та вісмут, які, приєднуючись до часток пилу чи вологи, утворюють радіоактивний аерозоль. Потрапляючи у легені, радіоактивний аерозоль опромінює бронхіальний епітелій, що призводить до відносно високих доз опромінення, які можуть бути причиною додаткового ризику захворювань на рак легенів.

ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool