Історія проведення «Свята Білої Квітки» (фото)

Травень 30, 2009 | Стрічка | Переглядів: 1512 | Коментарі: 0

День білої квітки щорічно відзначали навесні в багатьох містах Росії з перших років заснування Всеросійської Ліги для боротьби з туберкульозом (1909г). Популярність його багато в чому пов'язана з участю родини й членів Імператорського Будинку. Організація цього дня у великих містах благодійних базарів і концертів залучила безліч жителів міста, в результаті чого традиційно збиралися значні пожертвування на боротьбу з «чумою XX століття» - туберкульозом. У Ялті, куди приїжджали на лікування хворі туберкульозом з усієї Росії, проведення Дня білої квітки мало особливе значення. Особливому успіху й яскравості свята навесні 1912 й 1914 рр. сприяло перебування їхніх Імператорських Величностей в улюбленому південному маєтку. Свято в Ялті проходило теплим весняним днем, коли місто потопало в запашних яскраво-рожевих і жовтих квітах. Але головною квіткою цього дня була маленька ромашка, гірляндами з якої були повиті високі палиці молодих жінок і дітей, одягнених в усі біле. Вінчали палиці маленькі щитки із хрестом. Через плечі людей, які несли ці ефектні квіткові гірлянди, були одягнені на зелених стрічках кухлі для збору грошей. З радісною посмішкою дітлахи й молоді жінки простягали перехожим вийняті з гірлянд квіточки, сміло входили в майстерні, домівки, магазини, кав'ярні, заходили в татарські села - і скрізь їх зустрічали веселою посмішкою, доброзичливістю і розумінням. Плата за ромашки була добровільною й посильною для кожного - від копійок до десятків рублів. У Лівадійськом маєтку за бажанням Олександри Федорівни білу ромашку продавали Цесаревич і Великі Князівни. Збереглося фото, де царські діти в Італійському дворику Білого Лівадійського палацу позують фотографові перед тим, як відправитися в місто для збору коштів на боротьбу з туберкульозом. Особливу підтримку для цього свята здійснювали місцеві жителі. Для поповнення зібраних коштів у міському саду влаштовувалися гуляння, безпрограшні лотереї, продаж цукерок і квітів, працювали буфети, виступали артисти. «Ця маленька квіточка, - писала в ті дні одна з південних газет, - об'єднала таке скупе, таке розважливе місто, створила весняну казку любові до хворої людини...». З огляду на те, як ретельно готувалися на початку XX століття до Дня білої квітки жителі Ялти, вкладаючи в це всі свої сили й душу, організатори свята - громадська організація «Православна просвіта» і Кіровоградський Спасо-Преображенський собор сподіваються, що на початку XXI сторіччя їм вдасться відродити традицію цього напрочуд доброго свята, що дає кожному з нас шанс виявити співчуття і милосердя.

за матеріалами «Православна просвіта» Ігор ФІЛІПЕНКО, фото автора.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool